Mannen KNVB beker Amateurs 2e ronde Groep 1 06

Magnolialaan 33
4356JE
OOSTKAPELLE
tel. 0118-582293

Vandaag moest de bekerwedstrijd tegen Goes gespeeld worden. De ploeg die 1 klasse hoger speelt en in die klasse tot nog toe goed voor de dag is gekomen. Na onze eerste overwinning vorige week tegen Spartaan’20 hadden we naast het tactisch plan vooral 1 doelstelling, het ‘goede gevoel van vorige week vasthouden’.
Goes_22-10-2022_2.JPG

Goes_22-10-2022.JPG

Dat laatste is goed gelukt kan ik alvast verklappen… Na afloop van de wedstrijd was het toch weer bijzonder om te constateren hoe een wedstrijd compleet verschillend beleefd kan worden. De staf van de tegenstander die een zeer matig en anti-voetbal spelend SVOD’22 had gezien en over de wedstrijd sprak alsof de 4-3, die nog na-glom op het scorebord, fictie was. Iedereen die de doelpunten had gezien had blijkbaar iets gezien wat in de werkelijkheid niet was gebeurd.

Zelf kijk ik waarschijnlijk al weken door een ‘zwarte’ bril naar de verrichtingen van SVOD’22 – 1 en had met name in de eerste helft gezien dat het team de afgesproken taken uitvoerde en met veel inzet de tegenstander bespeelde. Ook de doelpunten leken ‘gestolen’ te zijn maar zelf had ik een 1-0 van Bas van der Wel gezien die tot stand was gekomen door een team dat ook in de voorhoede de absolute wil had om de bal te veroveren en kansen af te dwingen. En natuurlijk, Goes had de eerste kans na een minuut of 5 maar die werd naast geschoten.

De 2-0 kwam tot stand omdat Maarten Hazelaar doorjoeg op de bal die door een verdediger vervolgens makkelijk afgegeven werd. Maar hé, voetbal is toch een spel van fouten en die worden soms genadeloos afgestraft, 2-0.

De volgende kans was overigens ook voor SVOD’22 toen Bas alleen voor de keeper opdook na een mooie loopactie en een goed meegeven bal. Helaas schoot hij die bal over. Ik telde hem eigenlijk al.

Het derde doelpunt, nog voor de rust overigens, was er een uit het boekje. De bal werd van achteruit via het middenveld aan de op links opkomende Jochem Hazelaar meegegeven. Die schudde een verdediger van zich af en wist, van randje 5-meter, keeper Dion met een schuiver in de verre hoek te verschalken. Nog steeds niks gestolen voor zover ik het beleefd heb.

Uit verdedigend perspectief bleven we vrij rustig ons spelletje spelen. Niels stond heel zeker in de goal en de rest wist situaties aardig op te lossen. Soms op een wat minder fraaie manier door ‘de bal naar voren te rossen’. Maar hé, die gasten van Goes spelen toch bovenin mee in een hogere klasse. Pin me niet vast op de kansen die Goes tegen die tijd gehad heeft maar naar wat ik me herinner was Niels nog niet in situaties geweest waarbij hij fantastische reddingen had moeten verrichten.

We gingen dus rusten met een 3-0 voorsprong en hoe die ook tot stand was gekomen, het stond op het scorebord dus was niks tegenin te brengen. In de rust werd gewaarschuwd voor de tweede helft. Goes zou anders uit de startblokken komen en deze stand niet zomaar over z’n kant laten gaan. Daar waren we op ingesteld want ondanks dat Goes inderdaad veel meer druk naar voren zette en wij het daar best moeilijk mee hadden bleven we op de been en na een uur spelen was er weer een mooie aanval waarbij Maarten de bal vanaf de achterlijn terug wist te trekken op Bas die de 4-0 binnen kon schuiven. Wellicht weer niet goed gekeken maar volgens mij een keurige aanval en een even zo keurige afronding door Bas. Dit overigens nadat even daarvoor Jochem aan de linkerkant was doorgebroken maar zijn voorzet Bas net niet kon bereiken.

Dit was het moment dat Goes het welletjes begon te vinden. Met alle kracht die ze in zich hadden begonnen ze ons onder druk te zetten. Een minuut of 4 na de 4-0 levert dat resultaat op. Claude de Smit weet de 4-1 op het bord te schieten.

Goes gaat op jacht naar de 2e goal maar toch krijgen ook wij nog mogelijkheden. Een diepe bal op Maarten waarbij Dion snel uit z’n doel is gekomen wordt door Maarten overgeschoten. En dat was vlak na een moment waarbij Sjoerd over de linkerkant was doorgebroken en z’n voorzet Maarten net niet kon bereiken. Tsja allemaal moment ‘uit de omschakeling’ maar mag het als je met 4-1 voor staat en de krachten weg beginnen te vloeien. Op een gegeven moment wordt het dan ‘vrouwen en kinderen eerst’. En hé, als je 4-1 voorstaat hoef je toch niet persé nog te scoren.

Goes blijft op zoek gaan naar doelpunten en in de 65e minuut worden ze daarvoor beloond met de 4-2. Overigens zullen daar ook de meningen over verdeeld zijn tussen de 2 kampen maar de penalty kon toch wel als een ‘gegeven penalty’ worden beschouwd. Maar hé, penalties worden regelmatig ‘gegeven’, toch?

Dan wordt het toch nog harder billenknijpen omdat je aan de kant van het veld kan voelen dat de wedstrijd nog niet gespeeld is. Gekker nog, er zijn nog 25 minuten te gaan. Bas wordt gewisseld voor Luuk en we blijven onder druk staan. Al vind ik, met mijn ‘zwarte’ bril op, dat Goes niet echt veel uitgespeelde kansen weet te creëren. Al lijkt dat soms wel zo door de drukte en het gerommel rondom en in ons 16-metergebied.

Vlak na de wissel is er een grote mogelijkheid na toch weer een mooie uitbraak waarbij Maarten in scoringspositie voor Dion weet op te duiken. Die laatste weet echter z’n grote teen achter de bal te krijgen waardoor Goes in de wedstrijd blijft.

De krachten vloeien nog verder weg en Goes blijft aandringen en met nog een minuut of 14 officiële speeltijd op de klok is het Claude de Smit die met een droge schuiver de 4-3 binnenschiet. Nu wordt het echt billenknijpen en ‘vrouwen en kinderen eerst’. Een minuut of 10 voor het einde van de wedstrijd is er nog een grote kans voor Goes maar de kopbal gaat gelukkig naast.

De ploeg sleept zich naar het laatste fluitsignaal. Dat komt in de 94e minuut. Veel te vroeg volgens Goes natuurlijk. Maar hé, is het niet altijd veel te vroeg als je aan de verkeerde kant van de stand eindigt?

Kortom, wederom een zwaarbevochten overwinning. Met vlagen is er goed spel op de mat gelegd en er is weer als een team geknokt tot het einde. Volgens mij nog steeds de basis voor het spelletje. Ik denk dat het publiek een leuke wedstrijd heeft gezien en met 7 doelpunten niets te klagen heeft gehad. Onze doelstelling ‘het goede gevoel vasthouden’ is in ieder geval gehaald.

Volgende week weer ieder een wedstrijd in ‘onze eigen klas’. We wensen Goes daarbij veel succes, ook in de rest van de competitie. Ik ben overigens benieuwd naar het wedstrijdverslag van Goes. Dat ziet er waarschijnlijk compleet anders uit. ’t Blijft een bijzonder spelletje. Iedereen kijkt naar hetzelfde maar ziet iets anders. Prachtig toch!

Wij bedanken wederom onze supporters en nodigen iedereen van harte uit om volgende week in Ridderkerk te komen kijken of we ook daar ‘het goede gevoel’ kunnen vasthouden. Tegenstander is RVVH en de wedstrijd vangt aan om 14.30 uur aan Sportlaan 12 in Ridderkerk. Tot dan!